POEMES I ACRÒSTICS LlunàTICs

Qui es pot resistir a l'encant misteriós de la lluna?
Aquesta selecció de poesies i acròstics sobre la lluna, les hem fetes a classe per al projecte LlunàTICs.

ELS REIS CATÒLICS I EL DESCOBRIMENT D'AMÈRICA

Aquí tenim una completíssima presentació del que estam treballant a Coneixement del Medi: l'època dels descobriments, els principals esdeveniments del regnat dels Reis Catòlics, així com l'humanisme i l'art renaixentista.

BIBLIOTECA DIGITAL MUNDIAL

Fa 4 anys que James H. Billington va xerrar per primera vegada d'aquest projecte a un discurs que va fer a la UNESCO. La BIBLIOTECA DIGITAL MUNDIAL està dirigida a qualsevol persona que vulgui emprar-la. L'objectiu és promoure l'enteniment internacional i intercultural, així com augmentar el volum de continguts culturals a internet. Hi podem trobar una important col·lecció de manuscrits, mapes, llibres, pel·lícules, gravacions sonores, fotos i gravats, disponibles de forma gratuïta.
Aquí en tenim un exemple:
És l'únic exemplar conegut d'aquest mapa del món, on apareix per primera vegada la paraula Amèrica. El seu autor és Martin Waldseemuller (1470-1521), cartògraf aleman.

EL RENAIXEMENT

El descobriment d'Amèrica i el Renaixement marquen l'inici de l'Edat Moderna. Els vídeos que tenim a continuació ens ajuden a entendre la cultura i art d'aquesta època.






SELECCIÓ DE LECTURES

Aquí tenim una guia de lectura amb 40 obres seleccionades entre els títols publicats per a fillets i joves al llarg de 2008. Estan organitzades en cinc apartats, que reuneixen diferents gèneres, formats i històries; n'hi ha per a tots els gusts.
La setmana que ve celebrarem Sant Jordi, dia del llibre i sempre va bé poder suggerir algun títol perquè ens el regalin...


LlunàTICs

Nou trimestre, noves il·lusions i nou projecte... Ens encanta intercanviar feines i activitats amb altres escoles. Aquesta vegada participam en el projecte LlunàTICs, creat pel servei educatiu del Vallès Occidental. Segons el diccionari, un llunàtic és l'individu que està subjecte a les influències de la lluna, d'humor variable. Si la lluna influeix sobre el cicle de les marees, com no ens ha d'influenciar a nosaltres, que tenim un 70% d'aigua?


SOTA LA LLUM DE LA LLUNA

Sota la llum de la lluna

farem un inventari d'estrelles

les contarem una a una

i triarem les més belles.

La mar d'aigua salada

ens refresca el pensament,

la meva pell tota banyada

em fa sentir perfectament.

Tots dos junts

som feliços

somrients

com anissos.

Passem gana

també son

però és nostre

tot el món.

Dormint sota els teus braços

amb els ulls ben tancats

somio que em desperto

i som dos enamorats.

jordisf

VACANCES...


JORNADES CULTURALS DEDICADES A L'AIGUA

Aquests tres dies abans de les vacances de Pasqua els hem dedicat a l'aigua. Tots els fillets i filletes de l'escola s'ho han passat d'allò més bé amb diferents activitats: sortides, tallers, experiments, contes...
Els alumnes de tercer cicle han treballat cinc tallers diferents on han experimentat amb diverses propietats de l'aigua, utilitzant diferents estratègies: jocs, experiments, plàstica, ordinadors...
És curiós, perquè Confucio ja ho deia fa més de 2000 anys:
"M'ho van contar i ho vaig oblidar, ho vaig veure i ho vaig entendre, ho vaig fer i ho vaig APRENDRE".
(Confucio)

BUBISHER

Elena O'Callaghan ens va parlar d'aquesta web, BUBISHER.
Bubisher és un bibliobús que duu llibres a les escoles dels campaments del Sàhara.
El bibliobús sempre està atès per un conductor i un animador-bibliotecari. Els voluntaris i tot tipus d'ajudes són molt ben rebuts.
Nosaltres, des de l'escola, el primer que farem, serà penjar el cartell que acompanya aquesta entrada...i el curs que ve, intentarem comprar algun material suggerit pel BUBISHER.

VISITA D'ELENA O'CALLAGHAN

Ahir ens visità Elena O'Callaghan i Duch. És fantàstic el que es pot aprendre escoltant i observant. N'Elena ens mostrà una presentació de diapositives on hi havia les respostes a la majoria de preguntes que ens havíem fet sobre la seva trajectòria i obra. També ens explicà moltes coses sobre els fillets saharauis que viuen en campaments de refugiats; ens adonàrem que tenim molta sort de viure en un lloc on no ens manca res.
Gràcies Elena!





DIA D'ENGANAR / April fool's day

Dia 1 d'abril és El dia d'enganar, versió menorquina de l'April fool's day.
Menorca va ser anglesa durant bona part del segle XVIII i, entre altres coses, ens va quedar aquest costum anglosaxó. Encara que avui dia es celebra a països de parla anglesa, sembla ser que es va iniciar la tradició a França, l'any 1582.

Està molt bé açò de no perdre les tradicions, així que, com cada any, avui hem de llegir la premsa anant en compte de no "beure'ns" alguna notícia...