SEGUIM AMB DARWIN

Durant el curs hem après moltes coses sobre en Charles Darwin. En El blog de pizca de papel ens recomanen De viaje con Darwin 2. Aquí teniu la fitxa bibliogràfica:
Títol: De viaje con Darwin 2
Il·lustrador: Luca Novelli
Edició: Madrid, Edelvives 2009
Nº pàgines: 196
Edat: A partir de 12 anys

És un llibre amb format de quadern de viatge, que recrea un nou periple de Charles Darwin, però amb la particularitat de que està realitzat en l'actualitat. Per aquest motiu, ens diu el següent:

“En octubre de 2005, Charles Darwin se encuentra, con veinte años y buen estado de salud, fuera del lúgubre sarcófago que conserva su cuerpo en la catedral de Wetsminster”.

Des d'aquest moment, Darwin ha d'adaptar-se als temps actuals: l'avió, el mòbil i tots els avenços tècnics que no existien a la seva època.
Ens anirà donant la seva nova visió del món. Anirà per segona vegada als llocs que va visitar i ens informarà de les diferències que hi troba respecte al seu primer viatge; algunes seran degudes a canvis naturals, però moltes altres ho són a l'actuació de l'ésser humà.

VACANCES D'ESTIU

L'estiu ja és aquí, amb tot el que comporta: vacances, xalades vora la mar, lectures espaiadores...
Aquest poema d'Isabel Barriel, ens explica coses que pots fer a les vacances d'estiu i em sembla molt adient:

Escriure un mot amb el peu a la sorra,
seguir amb els ulls el vol d'un mosquit
o fer el sord quan la mare et fa un crit.
Endinsar-te a la nevera ben d'hora,
fugir de casa fins que et torni la nit...

Llegir un llibre farcit d'històries,
buscar un camí intransitat i ple de secrets,
nedar fins on viuen els peixos fluorescents
o volar per sobre les tempestes que malmeten el temps.
La imatge és de Tipika

EL NOSTRE MÓN

Ja tenim El nostre món, el quart número de la revista de la nostra escola. A les seves pàgines hi podreu trobar un tastet del que s'ha fet durant aquest curs que ja acabam...




ÉS L'HORA DELS ADÉUS...

...i ens hem de dir adéu siau...

Vosaltres començau una nova etapa de la vostra vida amb il·lusions noves, nous professors i aules diferents, però adéu no vol dir oblit...
Jaume A., Raül, Bianca, David, Andreu, Sara, Bruno, Ramiro, Jaume G., Jair, Joel, Laura, Ada, Paula, Christian, Jessica, Albert, Marta, Clàudia, Andrés, Marina, Marc, Mª Fernanda, Lara, Àngel, Sabrine i Rider

Molta sort!!
COMIAT

Acomiadar-se, és condició de tot el que es mou,
el que mou el temps.
Com estaries vivint avui, sense haver-te acomiadat d’ahir?
Com voldries viure tú demà sense acomiadar-te d’avui?

Ferran de Montagut

LA CALIGRAFÍA SECRETA

Aquest darrer trimestre hem estudiat fets històrics que semblaven sortits d'una novel·la, perquè de vegades, la realitat supera la ficció.
En canvi, hi ha narracions emmarcades dins èpoques històriques que podrien ser reals, com és el cas de "La caligrafía secreta". És una novel·la de César Mallorquí que podem classificar com a thriller històric-fantàstic. Ens situa a l'any 1789, en plena Revolució francesa; desapareix un amic del protagonista, es troba un manuscrit que amaga un secret, assassinats, pistes errònies, aventures...
Us el recoman, però anau amb compte...ENGANXA!
Aquí teniu la fitxa:
Títol: La caligrafía secreta
Autor: César Mallorquí
Edició: Madrid: SM (Gran Angular), 2007
Edat: a partir de 12 anys

TORNA, YUSSUF!

Na Josefina Villena, membre de l'Equip de Suport a la llengua de la Conselleria d'Educació i Cultura, ens va deixar uns exemplars del llibre Torna, Yussuf, de Miquel Àngel Maria. L'hem llegit a classe i ens ha "enganxat" a tots.

Avui ens ha visitat l'autor, en Miquel A. Maria; ens ha explicat moltíssimes coses sobre l'escriptura en general i Torna, Yussuf en particular. Hem estat molt atents perquè el que explicava era molt interessant.
Des d'aquí li donam les gràcies!

Us recomanam el llibre i per fer boca, aquí teniu el resum que ha fet n'Ada López Real:

TORNA, YUSSUF!

En Yussuf, un noi àrab de dotze anys ha arribat a Palma no fa gaire. Té dificultats per relacionar-se perquè no acaben d’acceptar-lo. Només es troba a gust amb una amiga de la classe, na Clara, i amb don Josep, un ancià estrany que té cura del museu. Don Josep li diu que vagi a veure’l al museu i allà li diu que té una màquina del temps i que quan es mori, vol que en Yussuf es quedi amb ella. Per poder-se-la guanyar, ha de passar una sèrie de proves, una espècie de gimcana a través del temps. Decideix fer-ho, però abans telefona a na Clara i li diuen que l’han atropellada quan tornava del bàsquet i que està en coma.
La primera prova és anar a la Menorca talaiòtica. Allà hi troba una carta den Josep amb instruccions sobre el que ha de fer. Li diu que primer agafi unes robes que trobarà per no desentonar amb la gent de l'època. La prova consisteix en agafar una fona i entregar-la després a n’en Josep. Es fica dalt un arbre per veure bé la invasió cartaginesa i en aquell moment maten a un dels homes amb una fletxa. Aquell home duia una fona i en Yussuf l’agafa.
La segona prova era anar a Mallorca. Allà va trobar una carta de Don Josep dient que havia d’anar a la casa den Ramon Llull (segle XIII). Dins la casa hi havia una nova carta que deia que havia de trobar un pergamí. Al pergamí hi havia uns mots encreuats que li varen donar la clau per anar cap a la tercera prova, que l’obligaria a viatjar a Eivissa.
Va anar a parar a una platja eivissenca i un mariner li va dir que el seu cap tenia una carta per a ell. La va llegir i així va saber que aniria a viure a Formentera amb els primers pobladors d’aquella illa. Després d’uns dies a Formentera, els guardacostes van detendre uns pirates. Els pirates parlaven àrab i per açò en Yussuf els podia entendre. Així va saber que tenien armes anagades a l’illa i que pensaven matar a tothom. Va parlar amb el seu cap i ell li va ensenyar un mapa de Formentera per saber on eren les armes, i amb aquest mapa va trobar el codi xifrat per a la següent prova.

La propera prova era a la Menorca dels segle XVIII. Allà, a la mateixa carta, explicava que els anglesos dominaven Menorca i que ells coneixien una vacuna contra la pigota. Amb la carta hi havia unes monedes que servirien per a poder comprar un parell de flascons de vacuna. A cada flascó hi havia un codi diferent. Un el conduiria a l'instant anterior a l'accident de na Clara i l'laltre, al moment en que va començar la gimcana. Però li van amagar els transportadors, i quan va trobar els lladres, també va trobar don Josep que li diu: "Tranquil, ja tornem a casa."

És llavors quan don Josep li diu que ell és el futur Yussuf, i s'adona que Yussuf és Josep en català. En Yussuf li pregunta per na Clara i don Josep li diu que sortirà del coma. També li diu que quan sigui gran, en Yussuf haurà de decidir si inventa o no la màquina del temps. L'endemà, na Clara es desperta i la família convida en Yussuf a ca seva...

ViewDocsOnline



De cada vegada hi ha més eines per poder treballar amb tot tipus d'arxius. ViewDocsOnline ens permet pujar qualsevol document amb les extensions pdf, ps, doc, docx, xls, xlxs, ppt, pptx, pps, odt, odp, sxw o sxi i visualitzar-lo directament a la web, sense necessitat de tenir el programa instal·lat en el nostre ordinador.
A més, podem exportar el document com a pdf, així que ara ningú podrà dir no tenc el programa, per això no he pogut...

ARMARI DE LLENGUA

A la web L'armari de llengua, hi trobam una gran quantitat de fitxes, mapes conceptuals, texts, resums, exercicis...que ens ajuden a repassar tot el que hem treballat a llengua catalana.
No hi ha excuses, si se'ns oblida alguna cosa...cap a l'armari, només es tracta d'obrir el calaix adequat.

MESURAR EL TEMPS

Hem estudiat els principals esdeveniments històrics des del segle XV fins a l'actualitat i ens hem adonat que sempre es van inventant estris i aparells, sobretot quan hi ha una realitat que els fa necessaris. Un d'aquests invents és el rellotge.
Rellotges de sol, d'aigua, de sorra, mecànics, de pèndol, atòmics, digitals, cronòmetres...En aquest vídeo es repassen els diferents sistemes que s'han fet servir per mesurar el temps al llarg de la història.
Si no podeu veure'l és que necessitau instal·lar el Real Player.

Edu3.cat

LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL

En aquesta presentació, se'ns mostren els invents i avenços tècnics que permeteren la revolució industrial:

Aquest vídeo ens explica les conseqüències de la revolució industrial dins la societat de finals del segle XIX.


LES GALÁPAGOS I DARWIN

Les Illes Galápagos van tenir una gran influència en les investigacions de Darwin. Aquests dos vídeos ens ajuden a entendre l'evolució de les espècies, alhora que també ens serveixen per a completar l'activitat 3 de la Webquest.