dijous, de desembre 31, 2009gercarreras0
comentaris
Per utilitzar amb rapidesa el processador de textos a l'ordinador, es fa necessari conèixer bé el teclat i emprar tots els dits. El Mecanet és un programa gratuït i fàcil d'utilitzar que ens ajuda a practicar la mecanografia.
El trobareu a la caixa d'arxius descarregables del blog.
dimecres, de desembre 30, 2009gercarreras0
comentaris
El Robot Ale ens presenta jocs multimèdia interactius per millorar la lectura i l'escriptura en castellà. Hi trobareu activitats de vocabulari, ortografia, lectura, expressió escrita...
dimecres, de desembre 23, 2009gercarreras0
comentaris
Aquests darrers dies de classe han estat molt musicals. Dilluns celebràrem el concert d'hivern a l'escola. Tots els cursos vam interpretar alguna nadala; la nostra va ser "Santa Nit" o millor dit "Silent Night", perquè la vam cantar en anglès.
Dimarts visitàrem l'orgue de Sta. María. És un orgue preciós, un dels millors d'Europa...
En Tomé Olives ens explicà una mica la seva història i després va tocar diversos fragments de nadales i altres peces musicals molt conegudes. En petits grups ens va mostrar com es toca l'orgue: és com un piano, però més complicat, amb molts pedals i diferents teclats.
Les fotos són un resum d'aquests dies tan musicals:
dilluns, de desembre 14, 2009gercarreras2
comentaris
Ja fa uns anys que tenim la sort de compartir il·lusions i activitats amb el tercer cicle del CEIP Pont de l'Arcada. El blog Intercanvis Penedès-Menorca, és el nostre espai de trobada: hi penjam feines, mapes, fotos, xatejam...
Enguany investigarem els sectors de producció, també anomenats sectors econòmics. Pensam que serà molt interessant conèixer les seves característiques i la diferent situació de cadascun d'ells al Penedès i a Menorca. Quan tornem de vacances ens hi posarem tot d'una, però abans, volem posar-nos al dia:
Ja que tenim prou temps per preparar-nos, clicau la imatge i accedireu a una web de SM on explica les activitats dels sectors i després proposa un joc per a reconèixer-los:
dimarts, de desembre 01, 2009gercarreras0
comentaris
Aquesta activitat sobre primers auxilis ha estat molt interessant i útil. Hem après les mesures a seguir quan ens trobam en una situació d'emergència. Sabeu quina és la Posició Lateral de Seguretat? I la maniobra de Heimlich? Com hem de col·locar una persona amb un atac d'epilèpsia? Aquestes preguntes i moltes més han tingut resposta gràcies a les explicacions de la doctora.
diumenge, de novembre 29, 2009gercarreras3
comentaris
Fantàstic!!
El conco de na Míriam Riudavets té un potent telescopi amb el qual pot "visitar" molts indrets de l'univers. Na Míriam ha volgut regalar-nos unes imatges acompanyades d'aquest text:
"Ger, saps que et vaig dir que aniria a veure les estrelles amb un telescopi a cas meu conco?
Aquí t'enviï lo que vaig veure, és molt guai!: sa lluna amb els cràters ... semblava impossible veure açò, no m'ho creia!
Hi ha fotos d' allà on va trepitjar es primer home que va anar a la lluna – MAR DE LA TRANQUIL·LITAT – i d´es cràter que va fer un meteorit. També t'enviï 2 fotos meves mirant pel telescopi.
Vaig xalar molt, un altre dia ho tornarem a veure i més coses que m'ha d'ensenyar. El meu conco José és un expert, li encanta açò!.
Ahh!!! també vaig veure Júpiter amb 3 llunes però... en té 63, ¡¡toma ya!!"
divendres, de novembre 27, 2009gercarreras0
comentaris
Si voleu esbrinar més coses sobre el voleibol, aquesta cacera del tresor us ho posa fàcil. L'han preparada en Manel i n'Ivan (mestre d'EF en pràctiques).
dimecres, de novembre 25, 2009gercarreras0
comentaris
Des de sempre, l'home ha mirat cap al cel intentant entendre aquesta immensitat que és l'univers. Exploradores del Espacioens permet explorar l'espai sense moure'ns de casa.
diumenge, de novembre 22, 2009gercarreras0
comentaris
L'educació física també és compatible amb les noves tecnologies. En Manel ha preparat aquesta interessant cacera del tresor sobre el floorball. Clicau sobre la imatge per accedir-hi.
dijous, de novembre 19, 2009gercarreras2
comentaris
Eduardo Manostijeras és una història que ens parla de les dificultats que té l'ésser humà per conviure amb la diferència sense etiquetar-la o convertir-la en una amenaça. Acceptar la diversitat, aprendre a ser tolerants, estimar sense que ens importi l'aparença...són alguns dels valors sobre els que ens fa reflexionar. A classe de ciutadania analitzarem aquesta pel·lícula, contestant les preguntes del treball que hi ha penjat a l'apartat d'arxius descarregables.
dilluns, de novembre 16, 2009gercarreras0
comentaris
Aquestes activitats interactives permeten estudiar i repassar els continents i oceans de la Terra. Clicau sobre les imatges per accedir-hi (la primera tarda una mica en carregar, doneu-li temps).
divendres, de novembre 13, 2009gercarreras0
comentaris
Tenim la sort de tenir la pista d'atletisme municipal prop de la nostra escola. Cada trimestre hi solem anar amb en Manel per practicar diferents exercicis:
dimarts, de novembre 10, 2009gercarreras0
comentaris
La paraula LLEGENDA ve del llatí ("el que ha de ser llegit") i en els seus orígens era una narració creada per a ser llegida en veu alta i en públic. A les llegendes, no importa gaire la precisió històrica, però sempre tenen lloc en un moment concret de la història d'un indret determinat. Açò és el que s'ha treballat a llengua castellana: la creació d'una llegenda sobre un lloc real: Sa Penya de s'indio; en un moment històric molt recordat pels menorquins: l'atac turc de 1558.
diumenge, de novembre 08, 2009gercarreras2
comentaris
Si clicau la imatge accedireu a una web preparada per treballar amb pissarra digital. A nosaltres ens serveix per repassar tot el que hem estudiat dels ecosistemes.
dijous, de novembre 05, 2009gercarreras0
comentaris
Aprenem a escriure escrivint; per aquest motiu treballam els diferents tipus de text i estudiam les seves característiques.
Aquestes setmanes ens dedicarem al text narratiu, sobretot el conte. Clicau sobre la imatge i accedireu a una web que us donarà molta informació sobre els contes.
diumenge, de novembre 01, 2009gercarreras0
comentaris
És freqüent que els refranys i dites populars facin referència als sants, a les collites, als costums en general i, com no, al pas de les estacions. Novembre comença amb Tots Sants i acaba amb Sant Andreu. La dita que encapçala aquesta entrada, ens vaticina vent o pluja, fred o neu, així que és qüestió d'anar preparant la roba d'hivern...
Si estau interessats en llegir més dites de la tardor, en trobareu moltes al blog de na Sàlvia.
Estam estudiant que un grup d'éssers vius de la mateixa espècie que habiten un ecosistema, formen una població. Les sargantanes de les illes mediterrànies viuen en poblacions d'individus que tenen molt en comú, però així i tot, tenen prou diferències...Quina és la causa? Aquest vídeo ens ho explica.
Està clar que quan alguna cosa ens diverteix, la feim a gust. Açò és el que van pensar en aquesta estació del metro d'Estocolm on la gent sempre preferia les escales mecàniques a les altres (com quasi tothom, no?). Mireu el vídeo i ja el comentarem a tutoria:
Avui hem anat alCamp d'aprenentatge d'Es Pinaret. Hem après a reconèixer diferents tipus de plantes amb una clau dicotòmica, la qual ens ha ajudat a identificar les característiques de cada una. Les fotos demostren que ha estat una sortida molt aprofitada.
Aquestes setmanes hem treballat les rondalles. N'hem llegides unes quantes de diferents indrets: balears, catalanes, valencianes... i la veritat és que són entretingudes i divertides. Ara hem de convertir una rondalla en una AUCA.
A RODOLINS.CAT ens expliquen molt bé en què consisteix una auca i per si ens queden dubtes, aquesta Auca de les auques ens ho aclareix:
1. "Què és un auca, senyor mestre?
Què és una auca i com es fa?"
"Es un joc hàbil i destre
que amb els mots pretén jugar.
2. Tot descabdellant la troca,
es fa com qui fa ganxet.
El nom ve del joc de l'oca,
un joc del segle XVII.
3. On més d'un feia fortuna
apostant el seu calé
per l'oca, el sol o la lluna
al damunt d'un vell tauler.
4. Amb dibuixos s'acompanya,
amb dibuixos o gravats,
que si són traçats amb manya
ens deixen bocabadats.
5. Com els que feia en Junceda,
en Pahissa i en Castanys...
Prova-ho tu, no siguis bleda.
Vés, anima els teus companys.
6. Has de fer quaranta-vuit
rodolins o bé quartetes,
que dictats sense un descuit
s'ajustin amb les vinyetes.
7. També poden ser tercets
o tercetes, tant se val!
No pretenguis fer sonets,
que hi podries prendre mal.
8. Si quaranta-vuit són massa fes-ne setze o fes-ne vint... Cal només un xic de traça, ja veuràs com van sortint.".
9. "I la llargada del versos?" "Heptasíl·labs, solen ser;"
N'hi ha d'altres i diversos.
Comencem per l'abecé.
10. Amb les rimes vés alerta,
no et confonguis amb els sons
i amb l'orella ben desperta
vés triant els que son bons.
11. En les auques hom estima
que la rima consonant,
és la més perfecta rima
de les que es fan i es desfan.
12. Si vols fer uns versos ben gràcils
has de ser una mica viu.
Guarda't de les rimes fàcils
de gerundi i infinitiu...
13. Perquè el vers tingui musica
i camini més lleuger
accentua'l una mica,
fent que tingui un cert vaivé.
14. Han fet auques grans poetes
com Carner o com Rusiñol
i escriptors més tastaolletes.
Qui no en fa és perquè no vol.
15. S'han fet auques a balquena,
d'efemèrides d'arreu,
tot i de tota mena,
i la vostra no fareu?
16. Que molt sovint en la vida si un sap fer tots els papers de l'auca, té una sortida que resulta d'allò més.
La pol·linització és un procés realment interessant; els insectes i el vent són els principals encarregats de transportar el pol·len d'una flor a una altra. Aquest vídeo ho explica molt bé.
Fa 140 anys que va néixer Gandhi. La ONU va declarar el 2 d'octubre Dia internacional de la no-violència. Per a commemorar aquest esdeveniment, avui comença La Marcha Mundial por la Paz y la No -Violencia, a Nova Zelanda i acabarà a Los Andes, al peu de l'Aconcagua,dia 2 de gener de 2010. Aquest vídeo ens ajuda a conèixer una mica més la vida i personalitat d'aquest gran home:
dimarts, de setembre 29, 2009gercarreras0
comentaris
VOLS LLEGIR? ens recomana aquesta original web on trobam una recepta per a cada conte, o si preferiu, un conte per a cada recepta... Va! per on comencem: llegint o menjant?
dilluns, de setembre 21, 2009gercarreras0
comentaris
Aquí tenim un poema d'Isabel Barriel, molt adient per avui:
Li escriu un poema l'estiu a l'hivern.
Parla l'estival poema d'una calor extrema, d'uns dies daurats, de la brisa vora mar, dels àvids mosquits, de les festes amb ball i dels passeigs llargs pels camins i els camps.
Parla d'alguna tempesta, d'una gran lluna plena, de les olors de les flors i de com reviu el bosc.
Parla dels ocells en vol, parla de ruscos d'abelles, parla de nits de revetlla i del batecs alegres al cor.
Li contesta l'hivern amb paraules de gel explicant-li un panorama de boira trista i blanca.
De foscor i de fred, de nits inacabables, de llargs geners i de penes immenses.
De plors i renecs, de nuvolades denses, d'albades gelades i de grips i nevades.
Se li congelen els mots, pobre hivern, al poema.
Intervé tot seguit la sàvia primavera per cantar-li a la vida una serenata sencera i esvair així la tristor d'un hivern prou enfeinat amb el seu propi estat.
I ara vol parlar la tardor per recordar que és l'estació millor: -jo us regalo a tots excel·lents collites, varietats de colors i llums de textures infinites.
dissabte, de setembre 19, 2009gercarreras0
comentaris
Aquesta setmana hem parlat del significat de ser ciutadans i dels drets i deures que açò comporta. A la Web dels Drets de la Infància hi podem trobar la Declaració Universal dels drets humans, així com molta més informació interessant relacionada amb el tema. I amb aquest vídeo, na Mafalda ens explica molt clarament els drets i deures dels infants...avam si us agrada: Tweet
dilluns, de setembre 14, 2009gercarreras2
comentaris
Si clicam la imatge, podrem accedir a una fitxa interactiva on ens mostren les parts de la cèl·lula, així com les seves corresponents definicions. També es pot imprimir.
I aquí tenim un vídeo explicant com funcionen les cèl·lules:
dimecres, de setembre 02, 2009gercarreras0
comentaris
El Centre de Recuperació de Fauna Silvestre està d'enhorabona! Gràcies a la bona feina dels voluntaris que han alimentat i cuidat de 18 mussols jovenets, el passat 27 d'agost els van poder amollar. Clicant sobre la foto, podeu llegir la notícia completa a la web del GOB.
dimarts, de setembre 01, 2009gercarreras2
comentaris
Les motxilles ja estan quasi a punt per tornar a traginar llibres i llibretes amunt i avall...però hi ha alumnes que no tenen la sort de poder accedir tan fàcilment a la lectura, a l'educació en general. Així i tot, quan mireu el vídeo, ens adonareu que tenen tanta il·lusió (o més?) que tots nosaltres per "volar a través de les lletres".
Luís Humberto Soriano, impulsor del BIBLIOBURRO va explicar l'experiència així:
"Ahora tenemos 22 burros que recorren las veredas ofreciendo un mundo de palabras escritas. Un mundo que permite a los niños traspasar las montañas en las que habitan y volar a través de las letras. En mi casa las camas ya no tienen patas. Las sostienen los libros que llevo los fines de semana a los cientos de habitantes que se acercan a las bibliotecas de cuatro patas".
M'agrada esbrinar el significat de les dites relacionades amb el camp i els seus costums. És el cas de la que dóna títol a aquesta entrada:
"Per Sant Agustí, s'acaba sa bereneta i es dormir" Durant l'estiu, els pagesos de Menorca tenien el costum de fer una "becadeta" després d'haver dinat, ja que feia massa calor per anar a treballar. Quan tornaven al camp, se'n duien la bereneta per aguantar fins l'hora del sopar, quan el sol ja s'havia post. A finals d'agost, (Sant Agustí es celebra el 28 d'agost)el sol era més suportable i quan entraven dins el setembre, ja no podien fer becada ni bereneta, perquè el dia s'havia escurçat massa.
Ara no ens fixem en si és o no és Sant Agustí: feim bereneta, migdiada i tot el que calgui però almanco entenem la dita, no?
Aquesta web arreplega una bona quantitat de jocs basats en la física. Són molt entretinguts i haureu d'aplicar lògica i manya per aconseguir realitzar-los. Aquí us deix un d'ells: Go Home Ball(A la web es veu més gran que en el blog, així que si us agrada, millor que cliqueu l'enllaç.) Heu de col·locar els pals i les palles per conduir la bolla vermella al seu lloc. També s'han d'intentar agafar totes les estrelles!
"Any 2385. Set anys després que els seus pares desapareguessin mentre provaven una màquina del temps, Justin Time rep un missatge del seu oncle, en Chester, de qui no havia sabut res en tot aquest temps: vol que passi les vacances amb ell. En Justin arriba a Londres just quan en Chester anuncia a la premsa que han dissenyat una nova màquina del temps. Però el seu oncle s'estranya de la presència del noi perquè no li havia enviat cap missatge. Enmig de la confusió i el desconcert, en Justin tindrà l'oportunitat de viatjar a mitjan segle XIX i començar una aventura molt especial: buscar els seus pares. Però més d'un perill amenaçarà el jove viatger del temps".
Els dofins són mamífers intel·ligents que demostren conductes tan socials com compartir, perdonar, cooperar...treballar en equip. Aprendrem a aprendre de la natura?