TORNA, YUSSUF!

Na Josefina Villena, membre de l'Equip de Suport a la llengua de la Conselleria d'Educació i Cultura, ens va deixar uns exemplars del llibre Torna, Yussuf, de Miquel Àngel Maria. L'hem llegit a classe i ens ha "enganxat" a tots.

Avui ens ha visitat l'autor, en Miquel A. Maria; ens ha explicat moltíssimes coses sobre l'escriptura en general i Torna, Yussuf en particular. Hem estat molt atents perquè el que explicava era molt interessant.
Des d'aquí li donam les gràcies!

Us recomanam el llibre i per fer boca, aquí teniu el resum que ha fet n'Ada López Real:

TORNA, YUSSUF!

En Yussuf, un noi àrab de dotze anys ha arribat a Palma no fa gaire. Té dificultats per relacionar-se perquè no acaben d’acceptar-lo. Només es troba a gust amb una amiga de la classe, na Clara, i amb don Josep, un ancià estrany que té cura del museu. Don Josep li diu que vagi a veure’l al museu i allà li diu que té una màquina del temps i que quan es mori, vol que en Yussuf es quedi amb ella. Per poder-se-la guanyar, ha de passar una sèrie de proves, una espècie de gimcana a través del temps. Decideix fer-ho, però abans telefona a na Clara i li diuen que l’han atropellada quan tornava del bàsquet i que està en coma.
La primera prova és anar a la Menorca talaiòtica. Allà hi troba una carta den Josep amb instruccions sobre el que ha de fer. Li diu que primer agafi unes robes que trobarà per no desentonar amb la gent de l'època. La prova consisteix en agafar una fona i entregar-la després a n’en Josep. Es fica dalt un arbre per veure bé la invasió cartaginesa i en aquell moment maten a un dels homes amb una fletxa. Aquell home duia una fona i en Yussuf l’agafa.
La segona prova era anar a Mallorca. Allà va trobar una carta de Don Josep dient que havia d’anar a la casa den Ramon Llull (segle XIII). Dins la casa hi havia una nova carta que deia que havia de trobar un pergamí. Al pergamí hi havia uns mots encreuats que li varen donar la clau per anar cap a la tercera prova, que l’obligaria a viatjar a Eivissa.
Va anar a parar a una platja eivissenca i un mariner li va dir que el seu cap tenia una carta per a ell. La va llegir i així va saber que aniria a viure a Formentera amb els primers pobladors d’aquella illa. Després d’uns dies a Formentera, els guardacostes van detendre uns pirates. Els pirates parlaven àrab i per açò en Yussuf els podia entendre. Així va saber que tenien armes anagades a l’illa i que pensaven matar a tothom. Va parlar amb el seu cap i ell li va ensenyar un mapa de Formentera per saber on eren les armes, i amb aquest mapa va trobar el codi xifrat per a la següent prova.

La propera prova era a la Menorca dels segle XVIII. Allà, a la mateixa carta, explicava que els anglesos dominaven Menorca i que ells coneixien una vacuna contra la pigota. Amb la carta hi havia unes monedes que servirien per a poder comprar un parell de flascons de vacuna. A cada flascó hi havia un codi diferent. Un el conduiria a l'instant anterior a l'accident de na Clara i l'laltre, al moment en que va començar la gimcana. Però li van amagar els transportadors, i quan va trobar els lladres, també va trobar don Josep que li diu: "Tranquil, ja tornem a casa."

És llavors quan don Josep li diu que ell és el futur Yussuf, i s'adona que Yussuf és Josep en català. En Yussuf li pregunta per na Clara i don Josep li diu que sortirà del coma. També li diu que quan sigui gran, en Yussuf haurà de decidir si inventa o no la màquina del temps. L'endemà, na Clara es desperta i la família convida en Yussuf a ca seva...

3 Response to TORNA, YUSSUF!

11.6.09

Hola a tots i a totes,
Us vull donar les gràcies per haver-me convidat a compartir una estona amb vosaltres i conversar sobre llibres i tantes coses com m'heu demanat. Les preguntes que m'heu fet han estat molt interessants, i m'ha sorprès que en tinguéssiu tantes; em pens que si no haguéssim aturat, encara hi seríem! Sou un grup molt trempat, i estic segur que d'entre vosaltres sortirà algun "lletraferit", com un servidor. Gràcies idò per la vostra amable acollida, i fins una altra. Salut!
Miquel

Anònim
28.4.12

hola totes i tots
us vuy dir que el llibre de torna yussuf es un llibre molt interesant

MIVE :v
15.3.18

dema tenc l.examen i em dina vesa lletgeir axi k gracies per el resum